230 milyon yıllık fosil tüm bilinenleri altüst etti

Popo Agie Formasyonu’nda Yeni Keşfedilen Dinozor Türü Eski Bir Dinozorun Atası Olabilir

Popo Agie Formasyonu’nda bulunan fosiller, Doğu Shoshone Kabilesi’nin dilinde “uzun zaman önceki dinozor” anlamına gelen bir türü temsil ediyor. Bu tür, 2012 yılında keşfedildi ve yapılan analizler, Trias Dönemi’ne ait olduğunu gösterdi.

Tavuk Boyutundaki Dinozor

Ahvaytum bahndooiveche adındaki bu dinozor, 30 cm boyunda ve baştan kuyruğa yaklaşık 90 cm uzunluğundaydı. Wisconsin-Madison Üniversitesi’nden paleontolog David Lovelace liderliğindeki araştırma ekibi, bu dinozorun temelde bir tavuk boyutunda olduğunu belirtiyor ancak uzun bir kuyruğa sahip olduğunu vurguluyor. Bilim insanları, fosillerin tamamen büyümüş bir bireye ait olduğunu düşünüyor.

Fosillerin incelenmesi, Ahvaytum bahndooiveche’nin sauropodların uzun boyunlarıyla tanınan devasa dinozor grubunun uzak bir atası olabileceğini gösteriyor. Bu dev yaratıkların yaklaşık 50 milyon yıl sonra ortaya çıktığı düşünülüyor.

Dinozorların Yayılımı Hakkındaki Yeni Keşifler

Ahvaytum bahndooiveche’nin keşfi, dinozorların yayılımıyla ilgili mevcut teorilere meydan okuyor. Daha önce, dinozorların Pangea süper kıtasının güney yarısı olan Gondwana’da ortaya çıkıp kuzeye yayılmalarının 10 milyon yıl sürdüğü kabul ediliyordu. Ancak yeni keşifler, Kuzey Yarımküre’deki dinozorların daha erken bir tarihte ortaya çıktığını gösteriyor.

Araştırmacılar, dinozorların erken dönemde Laurasia’ya (Pangea’nın kuzey yarısı) nasıl ulaştığını tam olarak açıklayamıyor ancak “Carnian Pluvial Dönemi” olarak adlandırılan nemli iklim koşullarının, dinozorların ekvator çevresindeki çölleri geçmelerine yardımcı olabileceği düşünülüyor. Bu teori henüz daha fazla kanıt gerektiriyor.

Ahvaytum bahndooiveche’nin keşfedildiği bölgede daha eski dinozor ayak izleri bulunmuş olabilir ancak bu izlerin doğruluğu için daha fazla araştırma yapılması gerekiyor. Lovelace, “Bu bulgular, dinozorların Kuzey Yarımküre’de daha erken bir zamanda var olduğunu gösteriyor ve önceki düşüncelerimizi yeniden gözden geçirmemizi sağlıyor” dedi.

Related Posts

Yapay zekaya körü körüne inanmamak gerekiyor

AIPA Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Şebnem Özdemir, “İnsandan insana aktarılan bilgi bile teyide muhtaçken yapay zekaya körü körüne inanmak çok romantik bir yaklaşım. Çünkü bu makine de en nihayetinde bir başka kaynaktan besleniyor.” dedi.

Bilim insanları cevapladı: ‘Şeytan Kulesi’ gerçekten taşlaşmış dev bir ağaç mı?

Wyoming’deki ünlü doğal oluşum Şeytan Kulesi’nin taşlaşmış bir ağaç olduğu yönündeki iddialar sosyal medyada gündem oldu. Ancak bilim insanlarına göre bu iddia, jeolojik verilerle çelişiyor. Şeytan Kulesi’nin kökenine dair gerçekler haberimizde.

Microsoft, Windows’taki mavi ekranı değiştiriyor

Microsoft’un Windows’unda uzun yıllardır kullandığı ‘mavi ekran’ hata ekranını güncelliyor. Şirket, mavi ekran hatasının yerine siyah olanı ekliyor.

Apple, iPhone 17 Pro ile logosunun yerini değiştirebilir

Yeni ortaya çıkan bazı sızıntılarda iPhone 17 Pro modelinde Apple logosunun yerinin değişeceği söylendi.

Bu soruları sormayın: Yapay zekayı zorlayan konular

Yeni bir araştırmaya göre, ChatGPT gibi yapay zeka sohbet botlarının karmaşık düşünme gerektiren sorulara verdiği yanıtlar, basit sorulara kıyasla çok daha fazla karbon salımına yol açıyor.

Elon Musk’ın Yapay Zekâ girişiminin aylık 1 milyar dolar masrafı var

Elon Musk’ın üzerinde fazlasıyla durduğu yeni yapay zekâ şirketi xAI, adeta para yutan bir canavara dönüşmüş durumda.