Uzmanı açıkladı: Salmonella bakterisi nedir, hangi gıdalardan bulaşır?

Salmonella Bakterisi ve En Riskli Gıdalar

Bir süredir gündemde olan salmonella bakterisi, gün içinde tükettiğiniz birçok gıdada bulunabilir ve hayati tehlike yaratabilir. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Acar, işte bu açıdan en riskli gıdalara dikkat çekti.

İzmir’de kumpir yedikten sonra fenalaşıp, hastaneye kaldırılan bir kişinin, salmonella bakterisi nedeniyle hayatını kaybetmesi, bir kez daha gıda güvenliğini gündeme getirdi. Evde yemek hazırlarken, pazar alışverişi yaparken ve dışarıda yemek yerken bu bakteriye karşı ne gibi önlemler alınabilir?

Sözcü’ye konuşan Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Acar’ın bu sorularıma verdiği yanıtlar:

Salmonella nedir?

Salmonella, insan ve hayvanların bağırsaklarında yaşayan bir bakteri türüdür. Genellikle gıda kaynaklı ishal ve tifo hastalığına neden olurlar. Tifoya yol açan türler yalnızca insanlarda bulunur ve enfekte kişilerin veya taşıyıcıların dışkılarıyla yayılır. Gıda kaynaklı ishale neden olan türler ise doğada yaygın olarak bulunur ve insan veya hayvan dışkısıyla kirlenmiş gıdalar yoluyla salgınlara neden olabilir.

Nasıl bulaşır?

Salmonella bakterileri çoğunlukla kontamine (bakteri bulaşmış) yiyecek veya su tüketimi yoluyla vücudumuza girer. Birçok farklı hayvan tarafından taşınabildiğinden, çiğ veya az pişmiş veya pişirildikten sonra kontamine olmuş çok çeşitli gıda ürünleri insanda enfeksiyona yol açabilir.

En riskli gıdalar

Salmonella insanlara genellikle hayvansal kaynaklı kontamine gıdaların (çoğunlukla yumurta, kırmızı et, kümes hayvanları ve süt) tüketilmesiyle bulaşır. İyi yıkanmamış, pişirilmemiş yumurta, tavuk eti ve pastörize edilmemiş sütlerden elde edilen ürünler en riskli gıdalardır.

Bunun yanında gübreyle kontamine olmuş yeşil sebzeler başta olmak üzere iyi yıkanmamış diğer meyve ve sebzelerden de bulaş olabilir. Kan dolaşımına yayılarak ölümcül olabilir.

Prof. Dr. Ali Acar bu bakteriden korunmanın yollarını şöyle sıraladı:

Yemek hazırlamadan önce ve sonra ellerinizi yıkayın. Yemek hazırlama ve yemek yeme yüzeylerini (tezgah, masa), kapkacaklarını kullanmadan önce ve sonra yıkayın. Çiğ etler için sebzelerden ayrı bir kesme tahtası kullanın. Çiğ etlere ve paketlerine dokunduktan sonra ellerinizi sabunlu sıcak suyla yıkayın. Çiğ et, kümes hayvanı, deniz ürünleri veya yumurta ile yemek hazırlarken başka hiçbir gıdaya dokunmayın.” (SÖZCÜ)


Anadolu insanının Osmanlı İmparatorluğu zamanında tanıştığı bale nedir?


Günün öne çıkan haberleri…

TIKLAYIN – Siirt Belediyesi’ne kayyım atandı

TIKLAYIN – Kartalkaya otel yangını: Erdoğan, AKP MKYK toplantısında hangi mesajları verdi, Ersoy kabine dışında kalabilir mi?

TIKLAYIN – Ertuğrul Özkök: Yapay zekâ ile yapılmış şirin bir Deniz Gezmiş bize iyi gelebilir mi?

TIKLAYIN – EFT ve havale işlemlerinde yeni sisteme geçiliyor

Related Posts

Yavaş yavaş ilerler, ilk belirtiyi bacaklarda gösterir! Bu semptoma dikkat

İnsanların %13’ü kalp rahatsızlıklarının sadece ileri yaşlarda görüleceği yanılgısına sahip olsa da kalp sağlığı her yaşta insanı etkileyen bir problemdir. İngiltere’deki Spire Bushey Hastanesi’nde görev yapan Kardiyolog Dr. Ameet Bhakai de kalp sağlığı konusunda hafife alınan bir belirtiye dikkat çekti.

Bebeğinizin sağlığı tehlikede olabilir: Sahte mamaları nasıl anlarsınız?

Sahte bebek mamaları, çocuklarda büyüme geriliğinden ağır metal zehirlenmesine kadar ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yakup Çağ, güvenilir mama seçimi için dikkat edilmesi gereken önemli noktaları anlattı.

CHP’li Barut: Sağlık Bakanı aklımızla alay ediyor

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, “Sağlık hizmetinde dünyanın sayılı ülkelerinden biriyiz” diyen Sağlık Bakanı Memişoğlu’nu sağlıkta yaşanan sorunları tek tek sıralayarak sert sözlerle eleştirdi.

Haftada 1 kez yerseniz kalbiniz bayram eder! Haftada 1 yeter, kolesterolü silip süpürüyor

Balığın, yüksek kaliteli protein, iyot ve çeşitli vitamin ve mineraller dahil olmak üzere birçok önemli besin maddesi bakımından zengin olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Zülal Yalçın, haftada en az bir porsiyon balık yemenin önemine dikkat çekti.

Diş Sıkma Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş sıkma alışkanlığı, yetişkinlerde olduğu gibi, çocukların da çoğu zaman farkında olmadan gelişebilir Uzmanlar bu konu hakkında bilgi verdi. 

Araba tutması sona erdi: Bilim insanları bundan 1 dakikada kurtulmanın yolunu buldu

Nagoya Üniversitesi araba tutulması olarak bilinen hareket hastalığına karşı çözüm olacak bir yol keşfetti. Bu keşif hareket hastalığı semptomlarını 2 saate kadar önemli ölçüde azaltabiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir