Bakan Şimşek’ten kayıt dışılıkla mücadele mesajı: Hepsinin kapısını çalacağız

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tv100 canlı yayınında ekonomi gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Farklı konu başlıklarında konuşan Bakan Şimşek’in “kayıt dışılıkla” mücadele mesajı dikkat çekti.

Bakan Şimşek, kayıt dışı çalışan işletmelerin yakın takibe alınacağını vurguladı. Bakan Şimşek şunları söyledi: “Kayıt dışılık Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri. Sadece bu bir gelir kaybı meselesi değil. Türkiye’de vergi oranlarını artırmaktansa artık tamamen kayıt dışı çalışan işletmeleri kayıt altına alarak bütçe açığını azaltmak istiyoruz. 2025’te kapısını çalmayacağımız hiçbir mükellefin olmayacağını ilan etmek istiyorum. Bu dönemin en önemli özelliği sürekli sahada olacağız. Denetimlerimizi ölçek gözetmeksizin gerçekleştiriyoruz.

2024’te başladık buna. 1.2 milyon denetim uygulaması yaptık. Sonuç da almaya başladık. Bu yıl bunu katlamak istiyoruz. Özellikle Maliye’de bazı birimleri kapatıp oradaki elemanlarımızı kurslara tabi tutup sahada kullanacağız. Tüm OSB’lerin, hallerin, sanayilerin giriş çıkışlarına çadır kuracağız tabiri caizse. Her sektörde istisnasız kayıt dışılık görüyoruz.

2023 yılında bir kuyumcu örneğin aylık 16 bin 46 lira gelir elde ettiğini beyan etmiş. Bugünkü rakamlarla bir asgari ücrete denk geliyor. Serbest çalışan avukatlar ortalama 17 bin 805 lira aylık gelir beyan etmiş. Serbest çalışan doktorlardan ortalama yine aylık beyan edilen gelirin 27 bin 376 lira olduğunu gördük.

Geçen yıl Meclis bir kanun çıkardı ve hasılat tespiti imkanı verdi bize. Ekipler kayıt dışılıktan şüphelenilen müesseseye gidip sabahtan akşama kadar orada durup tüm hasılatı tespit edecekler. Kanuna göre şimdi değişik günlerde, aylarda yılda 12 kez farklı müesseselere gidip hasılat tespiti yapacağız ve sonra işletmeye bunun uyarısını yapıp izahını isteyeceğiz. Mükelleflerimizin lehine olan şey biz gelmeden hasılatlarını düzeltmeleri olacaktır.”

Related Posts

Taşıt kredisinde tablo güncellendi… Araç sahibi olmak isteyenler dikkat!

Araba alabilmek mevcut yaşam koşullar sebebiyle araba sahibi olmak da vatandaşların ihtiyaçlarından biri haline geldi ancak değişen ekonomik dengeler sebebiyle birikiminizle araba veya ev alabilmek neredeyse imkansız hale geldi. Bu nedenle …

Ticaret Bakanlığı araştırıyor: Kayısı Iğdır’da 1 İstanbul’da 120 lira mı?

Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, kayısı satış ücretlerine ilişkin ilgili denetim ekiplerince inceleme başlatıldığını, konuya ilişkin paylaşımı yapan CHP Tuzluca Aday Adayı Bilgihan Ova’ya …

Dünya Emekliler Günü’nde tepkiler yükseldi: ‘Hakaret değildir de nedir?’

30 Haziran Dünya Emekliler Günü’nde emekliler, düşük yaşam koşulları ve hak kayıplarına karşı tepkilerini dile getirdi. Sendikalar, yıllarca çalışan emeklilerin görmezden gelindiğini vurguladı. Sosyal güvenlik sistemine yönelik eleştiriler öne çıktı.

Türkiye’nin ihracatı mayısta arttı

Türkiye’nin ihracatı, mayısta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,6 artarak 24 milyar 817 milyon dolar, ithalatı yüzde 2,7 artışla 31 milyar 462 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Serbest piyasada döviz açılış fiyatları (30 Haziran 2025)

Serbest piyasada 39,8870 liradan alınan dolar, 39,8890 liradan satılıyor. 467700 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 467720 lira olarak belirlendi. Cuma günü doların satış fiyatı 39,8870, avronun satış fiyatı ise 46,8290 lira olmuştu.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat: Türkiye-Rusya ekonomik ilişkileri büyük önem taşıyor

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Rusya’nın Türkiye için ticaret ve enerjide kilit öneme sahip olduğunu belirtirken, Türkiye-Rusya ekonomik ilişkilerinin büyük önem taşıdığına vurgu yaptı.