Gülme ve ağlama sonrası öksürük krizine dikkat!

Astımın Belirtileri ve Tedavisi Hakkında Önemli Bilgiler

ANTALYA (İGFA) – Dünya genelinde artan astım vakaları, genellikle erken yaşlarda başlıyor ve ergenliğe kadar devam ediyor.

Okul devamsızlığı, acil servis ziyaretleri ve hastaneye yatışların önemli bir nedeni olan astımın, genetik yatkınlık ve çevresel faktörler (sigara dumanı, hava kirliliği, obezite) kombinasyonuyla ortaya çıktığı belirtiliyor.

Astımın başlıca belirtileri arasında balgamsız öksürük, hışıltı, nefes darlığı, aktivite kısıtlılığı ve çabuk yorulma yer alıyor.

Özellikle gülme, ağlama, egzersiz veya sigara dumanına maruziyet sonrası artan şikayetler astımı işaret ediyor. Ailede alerji öyküsü, riski artırıyor. 0-2 yaş arası çocuklarda hışıltı ve öksürük başka nedenlerden de kaynaklanabilir, ancak 10 günden uzun süren ataklar veya sık tekrarlaması astımı düşündürüyor.

Uzman Dr. Gülnar Aliyeva, 5 yaş üstü çocuklarda solunum fonksiyon testleri, küçük yaş gruplarında ise inhale kortikosteroid tedavisiyle şikayetlerin düzelmesi tanı için yol gösterici olduğnu belirterek, alerji testleri, duyarlılığı tespit etmede kullanıldığını söyledi. Uzm. Dr. Aliyeva, “Astım tanısı öncesi, büyüme geriliği, yenidoğan döneminden itibaren şikayetler veya tedaviye yanıtsızlık gibi durumlar diğer hastalıkları dışlamak için değerlendiriliyor. Tedavi, yaş grubuna ve astım şiddetine göre planlanıyor; semptom kontrolü, normal gelişim ve ilaç yan etkilerinin azaltılması hedefleniyor. Sigara dumanı, hava kirliliği ve alerjenlerden korunma, tedavide kritik rol oynuyor” dedi.

Uzm. Dr. Aliyeva, aileleri, özellikle tetikleyici durumlar sonrası öksürük krizine giren çocuklar için dikkatli olmaya çağırdı.

Related Posts

Bilim insanları kalpte bir ‘Aç/Kapat’ düğmesi keşfetti… Ama ne işe yarıyor?

UT Arlington’daki bilim insanları, kolesterol dengesini bozan iltihabı engelleyen yeni bir enzim mekanizması keşfetti. Bu “aç/kapat” etkisi, kalp krizi ve diyabet riskini azaltabilir.

Melis Fis Skolyoz Öyküsünü Anlattı

Melis Fis Skolyoz neden olur? Şarkıları ve enerjisiyle geniş kitlelerin sevgisini kazanan genç şarkıcı Melis Fis, skolyoz hikayesini anlattı. 

Diş eksikliği kalp krizi riskini nasıl artırıyor?

Uzman Diş Hekimi Ağız Diş Çene Cerrahı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, “Kalp krizi geçirme riskinizi sadece kalp değil, ağzınızda eksik olan dişleriniz de belirliyor” dedi.

Evinizde yaptığınız o hata çocuklarınızı tehlikeye sokuyor!

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Hatice Karadaş, sigara dumanına maruz kalan çocuklarda bademcik ve geniz eti büyümesi riskine dikkat çekti. Pasif içicilik, çocukların sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor.

Kardiyoloji uzmanı “Tek belirti olmayabilir” diyerek uyardı: Göğüs ağrısı olmadan kalp krizi geçirmek mümkün!

Kardiyoloji uzmanı “Tek belirti olmayabilir” diyerek uyardı: Göğüs ağrısı olmadan kalp krizi geçirmek mümkün!

Kepek, dökülme, kaşıntı kabusuna son! Saç derisine detoks şart, işte yöntemi

Sağlıklı saçlar, sağlıklı bir saç derisiyle başlar. Günlük yaşamın koşuşturması, çevresel kirlilik, kullanılan ürünlerin kalıntıları ve bazen farkında olmadan yaptığımız hatalar. Hepsi saç derimizin doğal dengesini bozabiliyor. Bu dengesizlik zamanla yağlanma, kepek, kaşıntı ve hatta saç dökülmesi gibi sorunlara yol açabiliyor. Peki ne yapmalı?