Binlerce çalışma değerlendirildi: İşte hafızayı keskin tutmanın en iyi yolu

Egzersizin Beyin Fonksiyonları Üzerindeki Etkisi

Yeni bir araştırma, 2 bin 700 çalışmada yer alan 250 binden fazla katılımcının verilerini inceledi ve bilim insanları egzersizin beyin fonksiyonunu artırmaya yardımcı olduğunu ortaya koydu. Egzersiz, yürüyüş, bisiklet sürme, yoga, dans veya hatta Pokémon GO gibi aktif video oyunları gibi farklı aktiviteleri kapsıyor. Vücudunuzu hareket ettirmek, yaşınız kaç olursa olsun düşünme şeklinizi geliştirebilecek karar alma, hatırlama ve odaklanma yeteneklerinizi geliştiriyor.

Bilimsel Bulgular

Yapılan inceleme, düzenli fiziksel aktivitenin beyin fonksiyonlarının üç temel alanını – biliş, hafıza ve yönetici işlevler – iyileştirdiğini gösterdi. Bu algılamaya göre, egzersiz yapmanın bilişsel fonksiyonlarda belirgin bir artışa, hafızada ve yönetici işlevlerde ise daha küçük ancak anlamlı kazanımlara neden olduğu belirlendi. Bu etkiler, tüm yaş gruplarında görülse de çocuklar ve gençlerde daha belirgin olarak gözlemlendi. Özellikle dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) olan kişilerde fiziksel aktivitenin yönetici işlevler üzerinde olumlu etkileri olduğu tespit edildi.

Beyindeki Değişimler

Araştırmalar, egzersizin hipokampüs adı verilen beyin bölümünün boyutunu artırabildiğini gösteriyor. Yapılan bir çalışmada, aerobik egzersiz yapan yaşlı yetişkinlerde hipokampüslerin büyüdüğü ve yaşa bağlı beyin küçülmesinin tersine döndüğü belirlendi. Ayrıca yoğun egzersizlerin beyin nöroplastisitesini artırarak öğrenmeyi hızlandırma, net düşünme becerilerini geliştirme ve zihinsel keskinliği koruma konusunda etkili olduğu görüldü.

Hareketin Önemi

Yaşlanan dünya nüfusu ve artan bilişsel rahatsızlıkların riski dikkate alındığında, herkesin düzenli olarak egzersiz yapması önemlidir. Önerilen fiziksel aktivite seviyelerine ulaşmanın yolları arasında tempolu yürüyüş, koşu, kas güçlendirici egzersizler gibi aktiviteler yer alır. Ayrıca daha düşük yoğunluklu aktivitelerin de beyin ve beden için faydalı olduğu unutulmamalıdır.

Günlük Hayatta Egzersiz

Maraton koşmanıza veya ağır yük kaldırmanıza gerek yok; düşük yoğunluklu aktivitelerin de beyin sağlığına katkı sağladığını unutmayın. Yoga, tai chi, ve aktif video oyunları gibi aktivitelerle beyniniz ve bedeninizin aktif kalmasını sağlayabilirsiniz. Bu aktivitelerin esnekliği, herkes için erişilebilir olmasını sağlar.

Gerçek Yaşam Uygulamaları

Egzersizin sadece fiziksel sağlığa değil, beyin fonksiyonlarına da olumlu etkileri vardır. Özellikle iş yerlerinde ve okullarda yapılan kısa hareket molalarının odaklanmayı artırdığı ve akademik başarıyı yükselttiği gözlemlenmiştir. Egzersiz, beynin en güçlü ve erişilebilir destek araçlarından biridir ve asla geç olmadan başlanabilir.

Related Posts

Diş Sıkma Gençlerde Daha Sık Görülüyor

Diş sıkma rahatsızlığı nedir, diş sıkma rahatsızlığının bir tedavisi var mı ? Uzmanlar, diş sıkma ve diş kapanış sorunları hakkında bilgi verdi.

Sağlık Bakanlığı, şikâyetler artınca istifasını istedi: Hastane personeli, başhekimin ardından helva dağıttı!

Sağlık Bakanlığı, şikâyetler artınca istifasını istedi: Hastane personeli, başhekimin ardından helva dağıttı!

Sağlık Bakanlığı’ndan Ek Ödeme Uyarısı

Sağlık Bakanlığı kamu hastanelerine yazı gönderip, ‘Ek Ödemelerin Gecikmemesi’ konusunda uyarıda bulundu. Hekimsen konu hakkında açıklama yaptı. 

Havalar ısınıyor, uzmanlar uyardı: KKKA hastalığı bulaştıran keneler mayıs ve ağustos arasında daha aktif

Havalar ısınıyor, uzmanlar uyardı: KKKA hastalığı bulaştıran keneler mayıs ve ağustos arasında daha aktif

Yumurtalık Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Yumurtalık kanseri nedir, yumurtalık kanseri belirtileri nelerdir? Prof.Dr. Mete Güngör, yaş ilerledikçe yumurtalık kanseri görülme riskinin arttığını söyledi. 

Baharda ortaya çıkan 1 numaralı cilt bakım hatası! DNA bile bozuluyor

Yaz gelmeden önce cildinizi yaza hazırlamak ve henüz güneşlenmeden önce hafif bir bronzluk elde etmek isteyebilirsiniz. Herkes güneşe maruz kalmaya yavaş yavaş alışmanın cildi ani yanıklardan kurtarabileceğini düşünse de bu aslında büyük bir yanılgıdır. Güneşlenme mevsimi gelmeden çeşitli yöntemlerle elde edilmiş bronzluğun güneş yanığına karşı koruma sağladığı fikri bir efsaneden başka bir şey değil. Baharda ortaya çıkan ve hemen hemen herkesin yaptığı cilt bakım hatası!