Almanya’nın ihracatı şubatta arttı

Almanya İhracatı Şubatta Arttı

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), ülkenin şubat ayına ilişkin dış ticaret rakamlarını açıkladı. Buna göre, Almanya’da mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış ihracat, şubatta bir önceki aya göre yüzde 1,8 artışla 131,6 milyar avroya çıktı.

Şubat ayı ihracat verisine ilişkin beklenti, yüzde 1,5 artış olacağı yönündeydi. İhracattaki artışta ABD’de yaklaşan gümrük vergileri nedeniyle bu ülkeye ihracatın “önden yüklenmesi” etkili oldu.

Söz konusu dönemde ABD’ye ihracat yüzde 8,5 artışla 14,2 milyar avroya çıkarak son 15 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. ABD’den yapılan ithalat da yüzde 3,9 düşerek 7,6 milyar euroya geriledi.

Almanya’nın AB üyesi ülkelere ihracatı şubatta 0,5 artarak 70,2 milyar euroya yükseldi.

Ülkenin en önemli ticaret ortağı Çin’e ihracatı yüzde 0,6 artarak 6,8 milyar euroya yükseldi. Çin’den ithalat ise yüzde 7,1 artışla 13,7 milyar avroya yükseldi.

Ticaret Fazlası 7,7 Milyar Euro

Almanya’nın şubat ithalatı ise bir önceki aya göre yüzde 0,7 artarak 113,8 milyar avroya yükseldi. Böylece Almanya’nın mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış dış ticaret fazlası yaklaşık 17,7 milyar avro oldu. Dış ticaret fazlası, Şubat 2024’te 22,6 milyar euro olarak kayıtlara geçmişti.

Şubatta yıllık bazda ise ülkenin ihracatı yüzde 0,1, ithalatı da yüzde 4,6 arttı.

Almanya’nın şubat ithalatının 58,6 milyar euroluk bölümü AB’den gerçekleştirildi. Ocak ayına göre, AB ülkelerinden yapılan ithalat yüzde 2,3 arttı.

Hauck Aufhauser Lampe Privatbank Başekonomisti Alexander Krüger, konuya ilişkin değerlendirmesinde, birçok ABD’li ithalatçının Trump’ın gümrük vergilerinin neden olacağı fiyat artışlarından önce depolarını doldurmak için siparişlerini öne çektiğini belirterek, “Almanya ihracatı, ABD gümrük vergilerindeki öngörülebilir artış nedeniyle olası etkilerden yararlanmış görünüyor.” ifadelerini kullandı.

VP Bank Baş Ekonomisti Thomas Gitzel ise ABD’nin uyguladığı gümrük vergileriyle ilgili güncel olaylar göz önüne alındığında, Alman ekonomisinin yılın geri kalanında daha büyük zarar görme riskiyle karşı karşıya kaldığını belirtti.

Gitzel, “ABD ile müzakereler başarısız olursa resesyon tehlikesi baş gösterir” uyarısında da bulundu.

Analistler, ABD’ye keskin ihracat artışının mart ayında da tekrar yaşanabileceğine de işaret etti.

Related Posts

İş insanı Ali Osman Boyner son yolculuğuna uğurlandı

Boyner Holding ile Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneğinin (TÜSİAD) kurucularından, Boyner Grubu Onursal Başkanı Ali Osman Boyner’in cenazesi İstanbul’da düzenlenen töreninin ardından toprağa verildi.

Türkiye’nin elektrik tüketimi üretimi aştı

Türkiye’de dün 911 bin 452 megavatsaat elektrik üretilirken, tüketim 912 bin 174 megavatsaate ulaştı. Üretimde en büyük payı ithal kömür santralleri aldı; en yoğun elektrik kullanımı ise öğle saatlerinde gerçekleşti.

6 küp Grönland buzu 100 dolar

Trump ile dünya gündemine gelen Grönland, dünyaya buz pazarlamaya başladı. Lisans alan 6 şirket Dubai gibi şehirlerde bulunan lüks mekanlara 6 küp Grönland buzunu 100 dolara satıyor. Bu buzla servis edilen bir kadeh viski ise 218 dolara mal oluyor.

Bakan Şimşek’ten Kur Korumalı Mevduat açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek sosyal medya hesabında Kur Korumalı Mevduat ile ilgili açıklamalarda bulundu.

ABD-Çin ticaret görüşmeleri altın fiyatlarını nasıl etkiledi? Uzmanlar sert düşüş bekliyor!

Altın fiyatları, ABD ile Çin arasındaki ticaret geriliminin hafiflemesiyle düşüşe geçti. Çin’in gümrük vergilerini askıya alacağına dair çıkan haberler ve ticaret anlaşması umutları, altındaki düşüşü hızlandırdı.

Elektrikli otoda dengeler değişiyor: BYD, Tesla’yı solladı

Çinli elektrikli araç üreticisi BYD, 2025’in ilk çeyreğinde net karını yüzde 100’ün üzerinde artırarak 9,15 milyar yuan (yaklaşık 1,26 milyar dolar) seviyesine çıkardı. Aynı dönemde Tesla’nın net karı yüzde 70’in üzerinde düşüşle 409 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir