Cevdet Yılmaz: Toplumun huzurunu koruyacaksak hukuk içinde olmamız lazım

“`html

Bağımlılıkla Mücadele Seferberliği Paneli Gerçekleştirildi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, İletişim Başkanlığı tarafından düzenlenen ’21’inci Yüzyılda Türkiye’nin Bağımlılıkla Mücadele Seferberliği Paneli’ne katıldı. Panelde Yılmaz’a İletişim Başkanı Fahrettin Altun da eşlik etti. Yılmaz, günümüzde bağımlılığın fiziksel ve ruhsal sağlık sorunlarından ekonomik kayıplara kadar geniş bir etki alanına sahip olduğunu belirterek, “Bu durum bireylerin aile bağlarını zayıflatmakta, toplumsal ilişkileri koparmakta ve kişilerin topluma entegre olmasını güçleştirmektedir. Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi tarafından yayımlanan 2024 uyuşturucu raporunda, dünya genelinde 292 milyon insanın uyuşturucu kullandığı belirtilmektedir. Son on yılda uyuşturucu kullanımında küresel ölçekte %20 artış yaşanmıştır ve 15-64 yaş aralığındaki her 18 kişiden biri bir şekilde uyuşturucuyla temas etmiştir. Bu veriler yalnızca madde bağımlılığına dair bir kesiti sunmakta, alkol, tütün ve internet gibi davranışsal bağımlılıklar da göz önünde bulundurulduğunda tablo daha da karamsar hale gelmektedir.” dedi.

Bağımlılıkla Mücadelede Kamu Kurumlarıyla İş Birliği

Yılmaz, bağımlılıkla mücadele çalışmaları hakkında, “2014 yılında Uyuşturucu ile Mücadele Yüksek Kurulu’nun kurulması, bağımlılığa karşı siyasi önemimizin bir göstergesidir. 2017’de kurulumuzun kapsamı genişletilerek, tütün, alkol ve davranışsal bağımlılıkları da kapsayan bir yapıya dönüştürülmüştür. 2019’da Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne uyum sağlamak amacıyla yeniden yapılandırılmıştır. Kurumlar arası iş birliği ile hazırladığımız eylem planları, Uyuşturucu ile Mücadele Ulusal Strateji Belgesi ve Eylem Planı ile ülkemizin uyuşturucu ile mücadeledeki stratejisini belirlemektedir. Temel hedefimiz, toplumu her türlü uyarıcı ve uyuşturucu maddeden korumaktır. Bu hedef doğrultusunda, arzı önlemek, talebi azaltmak ve etkili iletişimi sağlamak gibi beş yıllık hedefler belirlenmiştir.” açıklamasında bulundu.

Genişletilen Tedavi ve Rehabilitasyon Hizmetleri

Bağımlılıkla mücadele çerçevesinde, Türkiye genelinde danışmanlık, tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerine erişimin artırıldığı bilgisini veren Yılmaz, “YEDAM, AMATEM ve ÇEMATEM gibi merkezlerin kapasiteleri güçlendirildi. Tütün, alkol ve madde bağımlılığına yönelik sunduğumuz hizmetler artarken, vatandaşların temiz hava hakkının korunması adına denetimlere titizlikle devam edilmektedir. Bahar Rehabilitasyon Modeli, hastaları tedavi noktasında daha etkili hale getirmekte ve destekleyici psikososyal çalışmalar devam etmektedir. Teknolojik bağımlılıklar konusunda da farkındalık yaratma ve eğitici projeler hayata geçirilmektedir.” ifadesinde bulundu.

Sosyal Gerilimlerin Sebepleri

Yılmaz, yargı süreçleri esnasında yaşanan bazı olaylara da dikkat çekerek, “Sokaklarda hukuka aykırı eylemler görmekteyiz. Demokratik protesto hakkına saygı duymalıyız, ancak bu hakkın istismar edilmesi, toplumda gerilim yaratmak anlamına gelir ve bu durum hukuka ve demokrasiye aykırıdır. Ayrıca, bazı siyasi partilerin iç mücadelelerini topluma yayma çabalarının sonuçsuz kalacağını belirtmek isterim.” şeklinde konuştu.

Bağımlılıkla Mücadele Beka Sorunudur

İletişim Başkanı Fahrettin Altun ise Türkiye’nin bağımlılıkla mücadele konusunda 2000’li yılların başından itibaren etkin bir gayret gösterdiğini ifade etti. Altun, “’21’inci Yüzyılda Türkiye’nin Bağımlılıklarla Mücadele Seferberliği’ adlı kitap, 23 yılda gerçekleştirdiğimiz politikaları detaylıca ele alıyor. Bu eserimiz, bağımlılıkla mücadele stratejilerimizi, mevzuatlarımızı ve toplumsal yaklaşımlarımızı içermektedir. Bağımlılıkla mücadele, ülkemiz için bir beka meselesidir.” dedi.

Dezenformasyona Karşı Duyarlılık

Altun, bireylerin dijital platformlarda daha fazla maruziyet yaşaması nedeniyle bilgi kirliliğiyle karşılaştıklarını belirterek, “Son günlerde İstanbul merkezli yolsuzluk soruşturmalarının politik hedefler doğrultusunda istismar edildiğini görüyoruz. Yürüyen hukuki süreçlerin kötü niyetle etkilenmesi, kamu düzenini tehdit eden bir durumdur.” şeklinde sözlerini sürdürdü.

Son olarak, Altun, yurt dışından gelen dezenformasyon kaynaklarına dikkat çekerek, İletişim Başkanlığı olarak bu bilgilerin doğru bir biçimde yönetileceğini ve vatandaşlardan güvenilir bilgileri edinmeleri çağrısında bulundu.

(DHA)

“`

Related Posts

İş insanı Ali Osman Boyner son yolculuğuna uğurlandı

Boyner Holding ile Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneğinin (TÜSİAD) kurucularından, Boyner Grubu Onursal Başkanı Ali Osman Boyner’in cenazesi İstanbul’da düzenlenen töreninin ardından toprağa verildi.

Türkiye’nin elektrik tüketimi üretimi aştı

Türkiye’de dün 911 bin 452 megavatsaat elektrik üretilirken, tüketim 912 bin 174 megavatsaate ulaştı. Üretimde en büyük payı ithal kömür santralleri aldı; en yoğun elektrik kullanımı ise öğle saatlerinde gerçekleşti.

6 küp Grönland buzu 100 dolar

Trump ile dünya gündemine gelen Grönland, dünyaya buz pazarlamaya başladı. Lisans alan 6 şirket Dubai gibi şehirlerde bulunan lüks mekanlara 6 küp Grönland buzunu 100 dolara satıyor. Bu buzla servis edilen bir kadeh viski ise 218 dolara mal oluyor.

Bakan Şimşek’ten Kur Korumalı Mevduat açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek sosyal medya hesabında Kur Korumalı Mevduat ile ilgili açıklamalarda bulundu.

ABD-Çin ticaret görüşmeleri altın fiyatlarını nasıl etkiledi? Uzmanlar sert düşüş bekliyor!

Altın fiyatları, ABD ile Çin arasındaki ticaret geriliminin hafiflemesiyle düşüşe geçti. Çin’in gümrük vergilerini askıya alacağına dair çıkan haberler ve ticaret anlaşması umutları, altındaki düşüşü hızlandırdı.

Elektrikli otoda dengeler değişiyor: BYD, Tesla’yı solladı

Çinli elektrikli araç üreticisi BYD, 2025’in ilk çeyreğinde net karını yüzde 100’ün üzerinde artırarak 9,15 milyar yuan (yaklaşık 1,26 milyar dolar) seviyesine çıkardı. Aynı dönemde Tesla’nın net karı yüzde 70’in üzerinde düşüşle 409 milyon dolar olarak gerçekleşti.