CHP’nin devlet ormanları itirazı Anayasa Mahkemesi’nden döndü

Anayasa Mahkemesi, Turizmi Teşvik Kanunu’ndaki Bazı Hükümleri İptal Etti

Anayasa Mahkemesi (AYM), 7334 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu’ndaki bazı hükümlerin iptali için CHP’nin başvurusunu değerlendirdi ve kararını açıkladı. Yüksek Mahkeme, turizm işletmesi belgesi alma zorunluluğunu tamamen Bakanlığın takdirine bırakan düzenleme ile turizm tesislerinden kapasite artışı durumunda katılım payı alınmasını ve kıyılarda lüks çadır tesisleri kurulmasını öngören hükümleri Anayasa’ya aykırı buldu ve iptal etti.

Bununla birlikte, devlet ormanlarının Cumhurbaşkanı kararıyla turizm merkezi olarak ilan edilmesine olanak tanıyan hükmün iptal istemi reddedildi. Bu kararla birlikte Cumhurbaşkanının turizm merkezi ilan etme yetkisi devam etti.

Cumhurbaşkanının Yetkisi Korundu, Bakanlığın Yetkisi Kısıtlandı

CHP’nin orman vasıflı Hazine taşınmazlarının Cumhurbaşkanı kararıyla turizm merkezi ilan edilmesine karşı açtığı dava kısmen reddedildi. AYM, bu yetkinin sınırsız ve belirsiz olmadığını belirterek iptal istemini reddetti.

Mahkeme kararında, orman alanlarının kamu yararı doğrultusunda turizm alanı ilan edilebileceği vurgulandı.

Turizm Belgelerinde Yetki Bakanlıktan Alındı

AYM, turizm işletmelerinin Bakanlık tarafından belirlenen ölçütlere uymaması halinde işletmeye açılamayacağını öngören düzenlemeyi de iptal etti. Kararda, turizm işletmelerinin belge alma şartlarının net bir şekilde kanunla düzenlenmesi gerektiği vurgulandı.

Turizm Tesislerinden Alınan Katılım Payı İptal Edildi

AYM, turizm merkezlerinde yatırımcılardan sosyal ve teknik altyapıya katılım payı alınmasını öngören düzenlemeyi de iptal etti. Kararda, bu tür mali yükümlülüklerin belirsiz olmaması gerektiği ifade edildi.

Kıyılarda Lüks Çadır Kurulamayacak

Deniz kıyılarındaki tesislerin turizm işletmesi belgesi olmadan faaliyet göstermesini engelleyen ve kıyılarda lüks çadır tesislerinin kurulmasını ön gören hükmü de iptal etti. Mahkeme, bu düzenlemenin teşebbüs özgürlüğünü ihlal ettiğini belirtti.

İptal Kararları 9 Ay Sonra Yürürlüğe Girecek

AYM, iptal edilen hükümlerin doğuracağı hukuki boşluğun kamu yararını ihlal edebileceğini belirterek, iptal kararlarının 9 ay sonra yürürlüğe girmesine karar verdi. Böylece, turizm sektöründe sert eleştirilere neden olan bazı düzenlemeler iptal edilirken, Cumhurbaşkanının turizm merkezi ilan etme yetkisi korundu.

Related Posts

Türkiye’de güven krizi: Her 4 kişiden bii hiçbir Kuruma Güvenmiyor

ASAL Araştırma düzenlediği ankette Türkiye’nin en güvenilir kurumunu sordu. Sonuçlar kurumlar açısından düşündürücü oldu.

Kripto kullanıcılarını hedef alan yeni bir dolandırıcılık yöntemi tespit edildi

Kaspersky, Ethereum kullanıcılarını kripto işlem ücreti ya da gaz ücreti iadesi vaadiyle hedef alan yeni dolandırıcılık siteleri tespit etti.

İsrail-İran Savaşı`nda Azerbaycan`ın tutumu

Her savaşta olduğu gibi 12 günlük İsrail-İran savaşı, yıkıcı olduğu kadar dezenformasyon haberleri ile akıllarda kaldı.

Kanadalı turistin cesedi sahilde bulundu

38 yaşındaki Kanadalı turist Dorian Christian MacDonald, Dominik Cumhuriyeti’nin kuzey kıyısında bulunan Puerto Plata’daki bir otelde tek başına tatil yapıyordu. 20 Haziran sabahı erken saatlerde, yerel saatle yaklaşık 02.00 sıralarında sahilde …

BirGün yazarından Kılıçdaroğlu’na: Bir kez daha iktidara destek çıkan KK’nın yapmakta olduğunun adını ben yazmayayım, siz koyun!

BirGün yazarından Kılıçdaroğlu’na: Bir kez daha iktidara destek çıkan KK’nın yapmakta olduğunun adını ben yazmayayım, siz koyun!

EMEK Partisi’nden Kürecik Radar Üssü önünde eylem

EMEK Partisi’nin Kürecik Radar Üssü’ne önünde gerçekleştirmek istediği eyleme güvenlik güçleri izin vermedi.