Müsilaj tehlikesi büyüyor: Bir aydır denize ağ atamıyorlar!

Bilim insanlarının uzun süredir uyardığı deniz kirliliği ve buna bağlı olarak oluşan müsilaj, özellikle Marmara Denizi’nde ciddi ekolojik zararlara neden olmuştu. Arıtma sularının denize deşarjı ve deniz ulaşımı sağlayan taşıtların oluşturduğu kirlilik, zamanla deniz ekosistemini tehdit eden bir hastalığa dönüştü.

2020 yılında müsilaj, deniz tabanından su yüzeyine çıkarak görünür hale geldi ve bu durum turizm ile balıkçılık sektörlerini olumsuz etkiledi. Çanakkale Boğazı’nda 2020 yılında Marmara Denizi’ni etkisi altına alarak büyük bir çevre sorununa yol açan müsilaj 5 yıl sonra Çanakkale Boğazı ve Çanakkale kıyılarını kaplamaya başladı. Tekrar görülmeye başlayan müsilajın artış göstermesi endişeye yol açtı.

Çanakkale’de hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle de müsilaj etkisini arttırdı. Çanakkale Boğazı’nda görülen müsilaj çevresel etkinin yanı sıra denizde balıkçılığı da etkiledi. Balıkçılar Çanakkale bölgesinde 1 aydır denize ağ atamıyor.

ÇOMÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Ayaz, müsilajın Kasım’dan sonra Aralık ayı gibi Marmara Denizini sarmaya başladığını söyledi.

İlk Erdek Körfezi’nden başladığını bildiklerini belirten Prof. Dr. Adnan Ayaz, “Şuanda bütün Marmara Denizi’ni maalesef kapladı.” dedi.

Çanakkale’de müsilaj nedeniyle balıkçılık ağlarını denize bırakamadıklarını da kaydeden Ayaz, “Müsilajın en büyük mağduriyetini balıkçılar yaşamıştır. Erken paydos ettiler. Küçük kıyı balıkçıları da zaten kıyıda çalışmaları mümkün değil, ağların gözleri anında doluyor ve balık yakalayamaz hale geliyor. Şu anda oltadan başka bölgede balık avlamamız mümkün olmuyor.” diye konuştu.

Related Posts

Dünyanın en pahalı savaş makinesi çalıştırıldı

Binlerce kilometre uzaktan havalanan B-2, İran’ı vurdu. ABD tarafından geliştirilen B-2 Spirit hayalet bombardıman uçağı, gökyüzünde adeta görünmez bir gölge gibi süzülürken, ardında milyar dolarlık bir mühendislik taşıyor. Soğuk Savaş döneminde şekillenen bu uçak, bugün hâlâ askeri dengeyi etkileyen nadir platformlardan biri olmayı sürdürüyor.

Hatay Yayladağı’nda feci kaza: 1’i ağır 6 yaralı

Hatay’ın Yayladağı ilçesinde iki otomobilin çarpışması sonucu meydana gelen kazada 1’i ağır olmak üzere 6 kişi yaralandı.

Uşak’ta kamyonet ile otomobil kafa kafaya çarpıştı: 1 ölü, 1 yaralı

Uşak’ta kamyonet ile otomobil çarpışması sonucu 1 kişi yaşamını yitirdi, 1 kişi yaralandı.

Rusya ve Ukrayna’dan peş peşe açıklamalar

Rusya Savunma Bakanlığı, Donetsk bölgesindeki Zaporijya yerleşim birimini ele geçirdiklerini bildirdi. Bakanlık, Ukrayna’nın askeri havalimanı altyapısı ile yakıt ve enerji tesisine yönelik yüksek hassasiyetli silah ve insansız hava araçları (İHA) ile saldırı düzenlediklerini duyurdu. Öte yandan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, us ordusunun tüm cephe hattı boyunca her gün yaklaşık 200 saldırı düzenlediğini belirterek, “Ukrayna topraklarında bugün 695 bin Rus askeri var.” ifadesini kullandı.

Rusya – Ukrayna savaşı: Rusya, Donetsk’teki Zaporijya yerleşim yerini ele geçirdi, Ukrayna’nın askeri havalimanı altyapısı ile yakıt ve enerji tesislerini vurdu

Rusya – Ukrayna savaşı: Rusya, Donetsk’teki Zaporijya yerleşim yerini ele geçirdi, Ukrayna’nın askeri havalimanı altyapısı ile yakıt ve enerji tesislerini vurdu

Dünyanın en değerli maddesi : Sadece bir gramı, tüm Türkiye’nin yıllık gelirinin 64 katı

Gramı 2 katrilyon 614 trilyon TL değerinde olan, evrendeki en pahalı madde olarak maddeyi üretmek için biliminsanları seferber oldu. Bilim insanlarına göre bu olağanüstü yapı, geleceğin enerji kaynağı olabilir. Ancak yanlış kullanım durumunda yıkıcı sonuçlar doğurma potansiyeli de taşıyor.