Paşinyan’ın Soykırım Açıklamaları Tartışma Yarattı

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın 1915 Olayları Açıklamaları Toplumu Böldü

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, 25 Ocak’ta İsviçre’deki bir toplantıda yaptığı açıklamalarla ülkede geniş çaplı tartışmalara neden oldu. Zürih’te İsviçre Ermeni toplumu temsilcileriyle gerçekleştirdiği toplantıda 1915 olayları hakkında konuşan Paşinyan, “Ermeni Soykırımı tarihini yeniden incelemeli, ne olduğunu, neden olduğunu, nasıl algıladığımızı ve kimin üzerinden algıladığımızı anlamalıyız” ifadelerini kullandı.

Ermenistan Başbakanı ayrıca, “Bu meseleleri konuşmalıyız. Bunlar, bu sorunları çözebilmek için anlamamız gereken temel meseleler. Tarihimizi ve kimliğimizi anlamalıyız” şeklinde konuştu.

Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerine denk gelen 1915’ten itibaren yaşanan süreçte yüzbinlerce Ermeni’nin hayatını kaybettiği biliniyor. Bu olayı “soykırım” olarak niteleyenler arasında ABD ve Fransa da yer alıyor. Ancak Türkiye, bu olayı “büyük acılar yaşandığını” kabul ederken, “soykırım” olarak tanımlamıyor ve 1915 yılında “soykırım” kavramının olmadığını vurguluyor.

Paşinyan’ın açıklamaları üzerine Ermenistan’da başlayan tartışmalarda Sivil Sözleşme Partisi’nden milletvekilleri farklı görüşler ortaya koydu. Ancak eski başbakanlardan Vardan Oskanyan, başbakanın sözlerini “affedilemeyecek ve görmezden gelinemeyecek bir ihanet” olarak nitelendirdi.

Ermenistan’da bir siyasi parti olan Ermeni Devrimci Federasyonu (Taşnaksutyun) ise Paşinyan’ın “Soykırım kurbanlarının anısına hakaret ettiğini” iddia etti.

Öte yandan, 1915 olaylarının “soykırım” dışında tanımlanmasını engellemek amacıyla başlatılan HayaKve girişiminin kurucularından Avetik Chalabyan da Paşinyan’ın sözlerini eleştirdi.

Rusya Ermenileri Birliği ise Paşinyan’ı “tarihi gerçekleri çarpıtmakla” suçlayarak, sözlerinin “Ermenistan hükümetinin diasporaya ve Ermeni halkının tarihine yönelik art niyetli politikalarının tezahürlerinden biri olduğunu” ifade etti.

Türkiye ve Ermenistan arasındaki diplomatik ilişkiler, 1993’te Dağlık Karabağ’ın işgalinden sonra kopmuştu. Ancak Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ’ı geri alması sonrasında taraflar arasında normalleşme süreci başladı ve özel temsilciler aracılığıyla diyalog çalışmaları yapılmaya başlandı.

İlgili Haberler

Related Posts

Kripto kullanıcılarını hedef alan yeni bir dolandırıcılık yöntemi tespit edildi

Kaspersky, Ethereum kullanıcılarını kripto işlem ücreti ya da gaz ücreti iadesi vaadiyle hedef alan yeni dolandırıcılık siteleri tespit etti.

İsrail-İran Savaşı`nda Azerbaycan`ın tutumu

Her savaşta olduğu gibi 12 günlük İsrail-İran savaşı, yıkıcı olduğu kadar dezenformasyon haberleri ile akıllarda kaldı.

Kanadalı turistin cesedi sahilde bulundu

38 yaşındaki Kanadalı turist Dorian Christian MacDonald, Dominik Cumhuriyeti’nin kuzey kıyısında bulunan Puerto Plata’daki bir otelde tek başına tatil yapıyordu. 20 Haziran sabahı erken saatlerde, yerel saatle yaklaşık 02.00 sıralarında sahilde …

BirGün yazarından Kılıçdaroğlu’na: Bir kez daha iktidara destek çıkan KK’nın yapmakta olduğunun adını ben yazmayayım, siz koyun!

BirGün yazarından Kılıçdaroğlu’na: Bir kez daha iktidara destek çıkan KK’nın yapmakta olduğunun adını ben yazmayayım, siz koyun!

EMEK Partisi’nden Kürecik Radar Üssü önünde eylem

EMEK Partisi’nin Kürecik Radar Üssü’ne önünde gerçekleştirmek istediği eyleme güvenlik güçleri izin vermedi.

Park, plaj ve duraklarda sigara içmek yasaklandı! Pazartesi itibariyle başlayacak

Fransa’da park, plaj ve duraklarda sigara içmek resmen yasaklandı. Söz konusu düzenleme Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.