Sigarayı nasıl bırakırsınız?

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), sigarayı bir bağımlılık ve aynı zamanda bir hastalık olarak tanımlıyor. Sigaranın neden olduğu hastalıklar nedeniyle her yıl dünyada yaklaşık 5 milyon, Türkiye’de ise 100 bin kişi hayatını kaybediyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Muharrem Tokmak sigarayı bırakmada kararlı olmanın, tetikleyici ortamlardan uzak durmanın ve gerekirse profesyonel destek almanın önemini vurgulayıp, bu bağımlılıktan kurtulmak isteyenlere şöyle yol gösterdi:

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Muharrem Tokmak

Vücuda tepeden tırnağa zarar verir

Akciğer kanserinin en temel risk faktörü olan sigara, KOAH, astım, kronik bronşit gibi solunum hastalıklarının yanı sıra ağız, gırtlak, yemek borusu, pankreas, mesane, böbrek ve prostat kanseri gibi çok sayıda kanser türüyle de yakından ilişkili olduğu bilinmektedir. Ayrıca kalp hastalıkları, inme, erken doğum, cinsel bozukluklar, göz hastalıkları ve cilt sorunları gibi birçok sağlık problemini tetikler.

Sigara, insan vücudunun hemen her bölgesine zarar veren binlerce kimyasal madde içerir. Pasif içicilik bile en az aktif içicilik kadar zararlıdır. Bağımlılık yapıcı etkisi nedeniyle sigarayı bırakmak zor olabilir ancak mümkün ve gereklidir.

AKCİĞER KANSERİNDE ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR

Akciğer kanseri, tüm dünya genelinde en çok ölüme neden olan kanser türlerinden biri. Sigara da bu kanserin en önemli sebebi. Akciğer kanserinin erken belirtileri arasında uzun süreli ve tipi değişen öksürük, nefes darlığı, göğüs ağrısı ve kilo kaybı yer alır.

Akciğer kanserinde erken teşhis hayat kurtarıcıdır. Erken evrede tespit edilen kanser vakalarında cerrahi müdahale ile tamamen kurtulma şansı mevcuttur. Geç evrede kemoterapi, radyoterapi ve immünoterapi gibi tedavi yöntemleri uygulanabilir.

Bu alışkanlıktan kurtulmanın sağlığa etkileri

Sigarayı bırakmanın, sağlık açısından sayısız faydası var. Olumlu etkilerinden bazılarını şöyle sıralayabiliriz:
– Bıraktıktan 20 dakika sonra kalp atış hızı ve tansiyon düzelmeye başlar.
– 8 saat sonra kandaki karbonmonoksit oranı azalır, oksijen seviyesi yükselir.
– 24 saat içinde kalp krizi riski düşer.
– 2-3 hafta içinde solunum fonksiyonları iyileşir.
– 3-9 ay sonra nefes darlığı ve öksürük azalmaya başlar.

İŞTE YOL HARİTASI

Sigara bağımlılığından kurtulmak için ilk adım, sigara içme alışkanlığından vazgeçme kararını almaktır. İşte sonrasında yapmanız gerekenler:

– Ev ortamından, aracınızdan ve ofisteki çekmecenizden sigarayı kaldırın.
– Bırakma kararınızı çevrenizle paylaşın. Desteğe ihtiyacınız olduğunu söyleyin.
– İlk 3 ay zorlanabilirsiniz, buna kendinizi hazırlayın ve alternatif çıkış yolları planlayın. Egzersiz, yürüyüş gibi…
– Stresinizi yönetmeyi öğrenin. Bir sıkıntı yaşadığınızda hemen sigaraya sarılmak yerine derin nefes alıp verin, hemen o ortamdan uzaklaşın ve başka bir şeyle meşgul olun.
– Sigara tüketimini tetikleyici ortamlardan kesinlikle uzak durun.
– Kahve, çay ve alkol sigara içmenizi tetikliyorsa bunların yerine bitki çayı ve en önemlisi vücudunuzu toksinlerden arındırmak adına bol su için.
– Abur cubur atıştırmak istediğinizde meyve, kuruyemiş gibi sağlıklı alternatiflere yönelin.
– Gerekirse profesyonel yardım alın (nikotin replasman tedavileri, psikolojik destek vb.)

E-sigaraya da güvenmeyin!

E-sigaralar sigarayı bırakmaya yardımcı gibi pazarlansa da sigarayı bırakma aracı olarak henüz onaylanmadı. Üstelik bilimsel araştırmalara göre bunlar da sigara kadar tehlikeli.

Son zamanlarda yapılan bir araştırmaya göre, nikotin alışkanlığından vazgeçmek için e-sigara kullanmak isteyenlerin çoğu hem geleneksel sigara hem de e-sigara içmeye devam ediyor.

Related Posts

Baharda ortaya çıkan 1 numaralı cilt bakım hatası! DNA bile bozuluyor

Yaz gelmeden önce cildinizi yaza hazırlamak ve henüz güneşlenmeden önce hafif bir bronzluk elde etmek isteyebilirsiniz. Herkes güneşe maruz kalmaya yavaş yavaş alışmanın cildi ani yanıklardan kurtarabileceğini düşünse de bu aslında büyük bir yanılgıdır. Güneşlenme mevsimi gelmeden çeşitli yöntemlerle elde edilmiş bronzluğun güneş yanığına karşı koruma sağladığı fikri bir efsaneden başka bir şey değil. Baharda ortaya çıkan ve hemen hemen herkesin yaptığı cilt bakım hatası!

Aile hekimliğinde yeni dönem: İkamete dayalı uygulama başlıyor

Aile hekimliğinde yeni dönem: İkamete dayalı uygulama başlıyor

Uzmanlardan kritik uyarı: ‘Bebekleri sallamak, zıplatmak kalıcı hasara yol açabilir’

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ferunda Demir, bebekleri severken yapılan bazı davranışların ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirterek, özellikle sallama, zıplatma, havaya atıp tutma gibi hareketlerin beyin kanaması, göz içi kanama ve ani solunum durması gibi hayati riskler taşıdığı uyarısında bulundu.

Uzman: ‘Astım kadınları daha çok etkiliyor’

stımın herkeste ve her yaşta görülebileceğine dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Didem Özkan, ”Erişkinlerde astım görülme sıklığı yüzde 6-12, çocuklarda yüzde 6-15 oranında değişir. Kız çocuklarında ve kadınlarda daha fazla görülmektedir” dedi.

Uzmanından ağız gargarası için uyarı: ‘Seçerken üç kez düşünün’

Diş Hekimi ve Ağız, Diş, Çene Cerrahı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, özellikle alkol ve asit bazlı ağız gargaralarının tat alma duyusunun kaybından diş minesinde erozyona, ağız mukozasında ülser oluşumuna kadar birçok risk içerdiğini belirterek, “Ağız gargarası seçerken üç kez düşünün” dedi.

Yavaş yavaş ilerler, ilk belirtiyi bacaklarda gösterir! Bu semptoma dikkat

İnsanların %13’ü kalp rahatsızlıklarının sadece ileri yaşlarda görüleceği yanılgısına sahip olsa da kalp sağlığı her yaşta insanı etkileyen bir problemdir. İngiltere’deki Spire Bushey Hastanesi’nde görev yapan Kardiyolog Dr. Ameet Bhakai de kalp sağlığı konusunda hafife alınan bir belirtiye dikkat çekti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir