Uzmanından ağız gargarası için uyarı: ‘Seçerken üç kez düşünün’

Ağız Gargaralarının Diş ve Genel Sağlık Üzerindeki Etkileri

Diş Hekimi ve Ağız, Diş, Çene Cerrahı Dr. Birkan Taha Özkan, yaygınlaşan ağız gargaralarına dikkat çekiyor. Özellikle ağız gargaralarında bulunan alkol ve asidik içerikli maddelerin diş sağlığı üzerinde olumsuz etkilere yol açabileceğini belirtiyor. Prof. Dr. Özkan’a göre, bu tür ürünler dişlerde hassasiyet, çürük artışı, renklenme ve mine incelmesine neden olabiliyor.

Tat Alma Duyusunun Tehlikede Olabileceği Uyarısı

Alkol, klorheksidin ve antiseptik içeren ağız gargaralarının dil yüzeyindeki tat tomurcuklarına zarar verebileceğini vurgulayan Prof. Dr. Özkan, uzun süreli kullanımın tat alma duyusunda kayıplara neden olabileceğini söylüyor. Ayrıca, dil üzerindeki papillaların silikleşmesi sonucunda tatlı, tuzlu, acı gibi tatların algılanamamasına ve ağız içinde yanma hissinin oluşmasına sebep olabileceğini belirtiyor.

Diş Erozyonu ve Estetik Kaygılar

Asidik ve alkol bazlı ağız gargaralarının diş minesinde erozyona, diş hassasiyetine, çürük oluşumuna ve estetik problemlere yol açabileceğini söyleyen Dr. Özkan, yanlış gargara kullanımının dişlerde hasara neden olabileceğini ve diş beyazlatma amacıyla kullanımının zararlı olabileceğini belirtiyor.

Çene Kemikleri ve Genel Sağlık Üzerindeki Etkileri

Çene kemiğinin dahi zarar görebileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Özkan, klorheksidin bazlı gargaraların diş ve diş etlerinde kalıcı lekelere, ağız mukozasında hasarlara neden olabileceğini belirtiyor. Bu hasarın geri dönüşümsüz olabileceğini ifade eden Dr. Özkan, uzun süreli kullanımın ağız florasındaki faydalı bakterileri yok ederek diş eti hastalıklarına ve çene kemiğinde erimeye yol açabileceğini ifade ediyor.

Kalp Damar Hastalıkları ve Genel Sağlık Üzerindeki Riskler

Ağız gargaralarının içerdikleri maddelerin vücudun genel sağlığını etkileyebileceğini belirten Prof. Dr. Özkan, özellikle güçlü antiseptiklerin ağız mikrobiyotasını bozabileceğini ve uzun vadede kalp damar hastalıklarına neden olabileceğini söylüyor. Ağız sağlığının vücut sağlığıyla yakından ilişkili olduğunu vurgulayan Dr. Özkan, ağız gargarası seçerken dikkatli olunması gerektiğini ve uzman görüşü alınması gerektiğini belirtiyor.

Related Posts

Yavaş yavaş ilerler, ilk belirtiyi bacaklarda gösterir! Bu semptoma dikkat

İnsanların %13’ü kalp rahatsızlıklarının sadece ileri yaşlarda görüleceği yanılgısına sahip olsa da kalp sağlığı her yaşta insanı etkileyen bir problemdir. İngiltere’deki Spire Bushey Hastanesi’nde görev yapan Kardiyolog Dr. Ameet Bhakai de kalp sağlığı konusunda hafife alınan bir belirtiye dikkat çekti.

Bebeğinizin sağlığı tehlikede olabilir: Sahte mamaları nasıl anlarsınız?

Sahte bebek mamaları, çocuklarda büyüme geriliğinden ağır metal zehirlenmesine kadar ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yakup Çağ, güvenilir mama seçimi için dikkat edilmesi gereken önemli noktaları anlattı.

CHP’li Barut: Sağlık Bakanı aklımızla alay ediyor

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, “Sağlık hizmetinde dünyanın sayılı ülkelerinden biriyiz” diyen Sağlık Bakanı Memişoğlu’nu sağlıkta yaşanan sorunları tek tek sıralayarak sert sözlerle eleştirdi.

Haftada 1 kez yerseniz kalbiniz bayram eder! Haftada 1 yeter, kolesterolü silip süpürüyor

Balığın, yüksek kaliteli protein, iyot ve çeşitli vitamin ve mineraller dahil olmak üzere birçok önemli besin maddesi bakımından zengin olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Zülal Yalçın, haftada en az bir porsiyon balık yemenin önemine dikkat çekti.

Diş Sıkma Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş sıkma alışkanlığı, yetişkinlerde olduğu gibi, çocukların da çoğu zaman farkında olmadan gelişebilir Uzmanlar bu konu hakkında bilgi verdi. 

Araba tutması sona erdi: Bilim insanları bundan 1 dakikada kurtulmanın yolunu buldu

Nagoya Üniversitesi araba tutulması olarak bilinen hareket hastalığına karşı çözüm olacak bir yol keşfetti. Bu keşif hareket hastalığı semptomlarını 2 saate kadar önemli ölçüde azaltabiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir