Yatırımcılar dikkat: Oranlar güncellendi! Bankalardan yüksek faiz rüzgarı

Merkez Bankası Politikaları Kredi ve Mevduatlarda Faizleri Yükseltti

Merkez Bankası’nın para politikalarındaki sıkılaştırma adımları, kredi ve mevduat faizlerinde belirgin bir artışa neden oldu. Geçtiğimiz aylarda bankalarda mevduat faizleri yüzde 50 seviyelerine kadar çıkarken, mayıs ayı itibarıyla bu oranlar daha da yükseldi.

Faiz Oranları Önemli Bir Seviyeye Ulaştı

Yatırımlarını sabit ve risksiz araçlarda değerlendirmek isteyenler, piyasadaki güncel mevduat faizlerini yakından takip ediyor. Geçen hafta mevduat faizleri yüzde 52’ye kadar yükselirken, bir banka bu oranı yüzde 53’e çıkardı.

Yüksek Getiri Elde Etmek Mümkün

Faizlerin yüzde 50 seviyesinde sabit kalması durumunda, yatırımcılar vade sonunda hem ana paralarını hem de birikmiş getirilerini alarak toplamda yüzde 60’a varan bir getiri elde edebilirler.

Faizlerdeki Olası Değişimler

Faizlerin gelecekteki seyri konusunda endişelenenler için Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş, “Nisan ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte, enflasyon farkının yüzde 13,36 seviyesine ulaştığını görüyoruz. Bu durum, yıllık enflasyon hedefini tutturmanın zorluğunu gösteriyor. Ancak, Hazine ve Maliye Bakanı’nın açıklamaları piyasaları olumlu etkiledi. Mevduat faizlerindeki ufak artışlar normal karşılanmalı” dedi.

Yatırımcılar, önümüzdeki dönemde enflasyon rakamlarını yakından takip ederek mevduat faizlerindeki olası değişimlere hazırlıklı olmalıdır. Uzun vadede ise faiz indirimlerinin beklenmesi gerektiğini belirten Kurtuluş, mevduat faizlerinin geleceğini belirlemek için enflasyon verilerinin beklenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Vade Tercihi ve Getiri Hesaplama

Faiz oranlarındaki olası değişiklikler göz önüne alındığında, birikimleri kısa vadeli mevduatlarda değerlendirmek daha mantıklı olabilir. Örneğin, 1 milyon TL’lik bir mevduatın aylık getirisi yaklaşık olarak 39.496 TL olabilir. Bu sebeple, yatırımcıların vade seçimlerini dikkatlice yapmaları önem arz etmektedir.

Related Posts

Külçe altın, yatırımcısına 2 yıldır reel getiri sağlıyor

Külçe altın, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yıllık bazda ardı ardına son 24 ayda reel getiri sağlayan tek yatırım aracı oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan yine ‘sabır’ istedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen MÜSİAD 28. Olağan Genel Kurulunda konuştu. Erdoğan, enflasyondaki düşüle dikkat çekerek sabır istedi.

Kira sözleşmelerinde yeni dönem: Emlakçılar da dahil edildi

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın başlattığı dijital kira sözleşmesi çalışmasında ikinci aşamaya geçildi. Kasım 2024’te tamamlanan ilk fazda, taşınmaz sahibi bireyler e-Devlet üzerinden dijital kira sözleşmeleri oluşturabiliyordu. Yeni düzenlemeyle …

Türk-İş Genel Başkanı Atalay’dan hükümete hodri meydan: ‘Özelleştirin bakalım yapabilir misiniz?’

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, şeker fabrikalarının özelleştirilmesine ilişkin sert ifadelerle hükümete yüklendi. Atalay, “Şu anda 14-15 fabrika olmasaydı şekeri üç misli, beş misli fiyata yiyecektik. Özelleştirin bakalım yapabilir misiniz? Yapamazsınız!” diyerek uyarıda bulundu.

TMKŞ KKB hizmetlerinden yararlanarak 31 milyar TL’lik VDMK ihraç etti

Türkiye Menkul Kıymetleştirme Şirketi (TMKŞ), Kredi Kayıt Bürosu’nun (KKB) sunduğu finansal hizmetlerden yararlanarak bugüne kadar 31 milyar TL büyüklüğünde Varlığa Dayalı Menkul Kıymet (VDMK) ihraç etti. İhraç edilen VDMK’ların 21,7 milyar TL’si bireysel kredi ve alacaklardan, 9,2 milyar TL’si ise ticari kredi ve alacaklardan oluştu.

Fiyatı bin lirayı geçti: Zirai don vurgunu!

Geçtiğimiz haftalarda yaşanan son zamanların en büyük zirai don olayından sonra fırsatçı tüccarlar harekete geçti. Geçen yılın mahsül ürünlerini ve stokta tuttukları ürünlerin fiyatları son 1 ay içerisinde 2 katına çıktı. Özellikle bu ürünler şöyle …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir